Om Os

MIN BAGGRUND
Jeg begyndte at synge i en ret sen alder. Jeg var 22 og i dag er jeg 50+ år. Det gik lynende stærk for mig idet jeg allerede efter 3 år begyndte at spille solokoncerter. Men fordi jeg var så gammel inden jeg begyndte at få viden kan jeg ret præcist huske hvordan tingene gik op for mig. Helt fra starten husker jeg fornemmelsen og ahaoplevelsen da det gik op for mig hvad en ren tone er f.eks. Jeg husker hvad det vil sige ikke at vide det… det er som at famle i blinde. Det vidste sig dog at jeg havde meget nemt ved at omsætte den nye viden til at kunne bruge det i praksis – når først jeg forstod det. Men jeg havde et problem fordi jeg sang mig hæs. Jeg mødte lidt forskellige sanglærer som intet sagde mig – men så mødte jeg Kathrine Sadolin. Hende gik jeg hos et godt stykke tid og jeg søgte også andre fantastiske sanglærer med stor viden. Jeg skrev sange og lavede CDer og havde fuld gang i den. 
Jeg har altid være søgende overfor viden og derfor satte jeg mig ind i tingene. Jeg har også altid haft lyst til at formidle det jeg har forstået og min glæde ved det, ud til andre og det var helt naturligt at min vej drejede sig mod undervisning. Det er nu over 25 år siden og min pædagogiske indfaldsvinkel er da også sådan i dag, at jeg tror på at viden skaber grundlag for at huske. Hvis ikke man ved hvorfor man skal gøre noget, så glemmer man det igen. Ingen elever fortsætter med at gøre som læreren siger uden de selv mærker en god effekt. Jeg har gennem min karriere undervist på alle niveauer og synes stadig det er skønt at undervise alle fra begyndere til top professionelle. Det betyder også, at jeg har ret bred erfaring i hvilke problemer eleverne har, selvom alle eleverne er forskellige.
Jeg blev mere og mere opmærksom på at det psykiske spiller en stor rolle for stemmens frihed og nødvendige afspænding og at den dybe vejrtrækning kan sætte gang i nogle psykiske processer. Derfor besluttede jeg mig for ca. 15 år siden at tage en 5 årig psykoterapeutisk uddannelse. Krop, sjæl og stemme hænger sammen, så jeg har også en massøruddannelse samt er uddannet hypnoterapeut og hypnotisør. 
Ofte arbejder jeg i feltet med mennesker der på den ene side gerne vil ses og høres og på den anden side er bange for at blive gennemskuet.

IDÈGRUNDLAG
Jeg fik ideen om 123vocal.com fordi jeg synes at tingene gik lidt for langsomt for eleverne. En del kommer hos mig hver 14 dag og det er lang tid uden hjælp “udefra”. Jeg tænke at jeg ville lave en levende bog, som via animationer, teori og øvelser skal hjælpe dig både til at fastholde motivation, have det sjovt og få den viden som jeg mener er nødvendig for at man gør tingene rigtigt. 
Tidligere har jeg oplevet at eleverne ikke helt kunne finde ud af at øve sig, da mange har brug for at blive holdt lidt i hånden og blive guidet i træningen. På denne her måde for du en “sanglærer” hjemme, med tilhørende øvelser som du kan tage igen og igen. Hjemmesiden indeholder dels teori og dels figurer som du skal følge i bevægelsen. I starten vil du efterligne figurens bevægelsesmønster, men efterhånden som øvelsen laves igen og igen vil der ske en integration i kroppen. Der er også øvelser som udvikler både hørelsen og rytmefornemmelsen. 

INSPIRATION
Min store interesse i at formidle og min lyst til at brede budskabet ud om at alle kan lære at synge. Det er ikke alle der har stjernepotentiale – men alle kan have stor glæde af sangen,
vi skal synge mere. Det skaber et gladere samfund. Det er svært at være sur når man synger.
Der sidder nogen rundt omkring som ikke tør starte hos en lærer fordi INGEN må høre dem synge. De kan nu starte helt alene og SÅ evt. søge undervisning, når flovheden over ikke at kunne bliver gjort til skamme, når de gennem siden oplever, at det er helt normalt ikke at kunne, når man ikke har lært det…
Vi ser også en stigende interesse for at synge solo og prøve lykken via talentprogrammerne i TV. Det kræver mere teknisk viden at opbygge stemme til at kunne præstere på det niveau, og denne tekniske viden har jeg også lyst til at gøre tilgængelig. Derudover har jeg lyst til at samarbejde med andre sanglærer som kan have glæde af programmet til deres elever.

Det der har muliggjort projektet er:
Min interesse i at producerer materialet. Det har taget SÅ mange timer…!!! Blod sved og tårer 🙂
Min interesse i at sætte mig ind i alle de tekniske ting såsom at filme, klippe, tegne og producerer animationer osv. Det kunne jeg ikke have betalt mig fra, da fornemmelsen af at bringe denne viden og produktionen af videoerne hænger nøje sammen. Kun stor erfaring fra mange mange elever kan give viden og fornemmelse af tempoet. Så det blev jeg nødt til selv at lære at lave.
Jeg har en nær ven Michael som også er sanger og som er prof webdesigner. Det er –  som det er for mig –  blevet hans livsprojekt. Derfor arbejder vi begge gratis og har gjort det rigtig længe. Ellers kunne det ikke lade sig gøre. Det ville blive alt alt for dyrt, hvilket eleverne i sidste ende skulle betale for.
Tilfældigt har vi mødt en ung mand Jacob som har mange følgere på nettet, der efterspørger netop den hjemmeside vi udvikler på. Hans følgere har efterspurgt netop det som Michael og jeg arbejder på og nu vil vi prøve at sprede det ud til alle der er interesseret. Det koster jo lidt og derfor er der kommet en lille betalig på nu.
Prisen er overkommelig for alle og er på abonnementsbasis.

Vi har gjort os rigtig mange overvejelser omkring fordele og ulemper. F.eks. tænker jeg, at mange vil reagerer på, om det ikke kan skade stemmen. Men har det skadet stemmen at læse en bog om stemmebrug? Hvis eleven er i tvivl eller det ikke føles rigtigt, vil denne jo alligevel søge en lærer. Og det vil jeg også opfordre til. Undervisningen er tilrettelagt så den er uskadelig, men selvfølgelig er det elevens eget ansvar at passe på sig selv og ikke overdrive træningen. Det eneste sitet vil, er at gøre tingene mere forståelige og processen hurtigere og sjovere. Når der skal arbejdes med de sangtekniske, lidt sværere ting, vil jeg klart anbefale eleverne at finde en lærer, som kan tjekke om de udfører tingene korrekt.

Det vi håber på med projektet, er at skabe en hjemmeside som indeholder viden, øvelser og sangtræning og frem for alt liv og hvor elever på alle niveauer kan få viden gennem videofilm og animationer.. 
Vi håber sitet vil vokse og vokse og give liv og glade dage. Vi håber vi kan lave ting sammen og samle medlemmerne rundt om i verden. Jeg elsker bare at undervise og vi elsker at støtte mennesker i at stå ved sig selv og deres stemme. Vi elsker at skabe….

Kærlig hilsen
Hanne Lynge

Share This