Hanne Lynge
Musik, sang og terapi.
Om Hanne Lynge
Hanne Lynge er sangskriver og udøvende sanger med et hav af spillejobs bag sig, spændende fra alt mellem små private fester til Midtfynsfestivallen. Musikalsk lander hun et sted mellem Bonnie Raitt og Shania Twain – med et let country-twist, men først og fremmest som klassisk singer songwriter med noget på hjerte.Kommende udgivelser
2025: Do it – album udkommer oktober.
Første single 13 juni: Venindesangen, single
Andre udgivelser
2019: The sun is always shining. single
2019: Ups and downs, single
2018: Flying free
2018: Heavently soul
1995: Different sides, album
Musik og sangskrivning har fyldt meget i mit liv, siden jeg besgyndte at synge. Jeg har bruger teksterne til at samle tankernen og sætte ord på forskellige følelsesmæssige oplevelser, som nogen gange handler om mig selv, andre gange om andre. Jeg ser ind bagved situationen og adfærden og får nogle billeder i hovedet, som jeg bliver nødt til at beskriver i mine tekster. Det kan være sjove billeder og det kan være alvorlige. Melodierne former sig sammen med ordrene og jeg er nærmest i en anden verden når jeg skriver. Det er super fedt, når jeg rammes af det flow.
MIN BAGGRUND
Jeg begyndte at synge i en ret sen alder. Det gik lynende stærk for mig idet jeg allerede efter 3 år begyndte at spille solokoncerter. Men fordi jeg var så gammel inden jeg begyndte at få viden kan jeg ret præcist huske hvordan tingene gik op for mig. Helt fra starten husker jeg fornemmelsen og ahaoplevelsen da det gik op for mig hvad en ren tone er f.eks. Jeg husker hvad det vil sige ikke at vide det… det er som at famle i blinde. Det vidste sig dog at jeg havde meget nemt ved at omsætte den nye viden til at kunne bruge det i praksis – når først jeg forstod det. Jeg skrev sange og tekster før jeg begyndte at synge. Jeg har åbenbart altid haft behov for at sætte ord på, og gerne i rytmer og rim. Så da jeg begyndte at synge gav det sig selv, at jeg skrev min egne sange. Jeg spillede også andres som jeg godt kunne lide. Det har ført til et langt liv med masser af musik og mange skønne oplevelser på scener rundt om i landet. Men en ting er musikken. En anden er at jeg har haft mange andre interesser, som læner sig op at det.
MIN SANGLÆRER BAGGRUND
Men jeg havde et problem fordi jeg sang mig hæs. Jeg mødte lidt forskellige sanglærer som intet sagde mig – men så mødte jeg Kathrine Sadolin. Hende gik jeg hos et godt stykke tid og jeg søgte også andre fantastiske sanglærer med stor viden. Jeg skrev sange og lavede CDer og havde fuld gang i den.
Jeg har altid være søgende overfor viden og derfor satte jeg mig ind i tingene. Jeg har også altid haft lyst til at formidle det jeg har forstået og min glæde ved det, ud til andre og det var helt naturligt at min vej drejede sig mod undervisning. Det er nu over 25 år siden og min pædagogiske indfaldsvinkel er da også sådan i dag, at jeg tror på at viden skaber grundlag for at huske. Hvis ikke man ved hvorfor man skal gøre noget, så glemmer man det igen. Ingen elever fortsætter med at gøre som læreren siger uden de selv mærker en god effekt. Jeg har gennem min karriere undervist på alle niveauer og synes stadig det er skønt at undervise alle fra begyndere til top professionelle. Det betyder også, at jeg har ret bred erfaring i hvilke problemer eleverne har, selvom alle eleverne er forskellige.
Jeg blev mere og mere opmærksom på at det psykiske spiller en stor rolle for stemmens frihed og nødvendige afspænding og at den dybe vejrtrækning kan sætte gang i nogle psykiske processer. Derfor besluttede jeg mig for ca. 15 år siden at tage en 5 årig psykoterapeutisk uddannelse. Krop, sjæl og stemme hænger sammen, så jeg har også en massøruddannelse samt er uddannet hypnoterapeut og hypnotisør.
Ofte arbejder jeg i feltet med mennesker der på den ene side gerne vil ses og høres og på den anden side er bange for at blive gennemskuet.
IDÈGRUNDLAG TIL ONLINE SANGUNDERVISNING
Jeg fik ideen om online sangundervisning, fordi jeg synes at tingene gik lidt for langsomt for eleverne. En del kommer hos mig hver 14 dag og det er lang tid uden hjælp “udefra”. Jeg tænke at jeg ville lave en levende bog, som via animationer, teori og øvelser skal hjælpe dig både til at fastholde motivation, have det sjovt og få den viden som jeg mener er nødvendig for at man gør tingene rigtigt.
Tidligere har jeg oplevet at eleverne ikke helt kunne finde ud af at øve sig, da mange har brug for at blive holdt lidt i hånden og blive guidet i træningen. På denne her måde får du en “sanglærer” hjemme, med tilhørende øvelser som du kan tage igen og igen. Hjemmesiden indeholder dels teori og dels figurer som du skal følge i bevægelsen. I starten vil du efterligne figurens bevægelsesmønster, men efterhånden som øvelsen laves igen og igen vil der ske en integration i kroppen. Der er også øvelser som udvikler både hørelsen og rytmefornemmelsen.
INSPIRATION
Min store interesse i at formidle og min lyst til at brede budskabet ud om at alle kan lære at synge. Det er ikke alle der har stjernepotentiale – men alle kan have stor glæde af sangen,
vi skal synge mere. Det skaber et gladere samfund. Det er svært at være sur når man synger.
Der sidder nogen rundt omkring som ikke tør starte hos en lærer fordi INGEN må høre dem synge. De kan nu starte helt alene og SÅ evt. søge undervisning, når flovheden over ikke at kunne bliver gjort til skamme, når de gennem siden oplever, at det er helt normalt ikke at kunne, når man ikke har lært det…
Vi ser også interessen for at synge solo og prøve lykken via talentprogrammerne i TV. Det kræver mere teknisk viden at opbygge stemme til at kunne præstere på det niveau, og denne tekniske viden har jeg også lyst til at gøre tilgængelig. Derudover håber jeg at andre sanglærer kan have glæde af programmet til deres elever.
Det der har muliggjort projektet er:
Min interesse i at producerer materialet. Det har taget SÅ mange timer…!!! Blod sved og tårer 🙂
Min interesse i at sætte mig ind i alle de tekniske ting såsom at filme, klippe, tegne og producerer animationer osv. Det kunne jeg ikke have betalt mig fra, da fornemmelsen af at bringe denne viden og produktionen af videoerne hænger nøje sammen. Kun stor erfaring fra mange mange elever kan give viden og fornemmelse af tempoet. Så det blev jeg nødt til selv at lære at lave.
Jeg havde en nær ven Michael Rix som også var sanger og som var prof webdesigner. Vi arbejdede begge gratis rigtig længe. Ellers kunne det ikke lade sig gøre. Det ville blive alt alt for dyrt, hvilket eleverne i sidste ende skulle betale for.
Vi gjorde os rigtig mange overvejelser omkring fordele og ulemper. F.eks. tænker jeg, at mange vil reagerer på, om det ikke kan skade stemmen. Men har det skadet stemmen at læse en bog om stemmebrug? Hvis eleven er i tvivl eller det ikke føles rigtigt, vil denne jo alligevel skulle søge en lærer. Og det vil jeg også opfordre til. Undervisningen er tilrettelagt så den er uskadelig, men selvfølgelig er det elevens eget ansvar at passe på sig selv og ikke overdrive træningen. Det eneste sitet vil, er at gøre tingene mere forståelige og processen hurtigere og sjovere. Når der skal arbejdes med de sangtekniske, lidt sværere ting, vil jeg klart anbefale eleverne at finde en lærer, som kan tjekke om de udfører tingene korrekt.
Vi lavede en hjemmeside der hedder 123vocal.com da vi ville skabe en hjemmeside på både dansk og engelsk, som indeholder viden, øvelser og sangtræning og frem for alt liv og hvor elever på alle niveauer kan få viden gennem videofilm og animationer…
Desværre døde Michael i en alt for tidlig alder og projektet stoppede sin videre udvikling. Men det der er lavet fungerer stadig. Jeg har derfor lagt de danske undervisningsfilm på min hjemmeside, hvor de også kan tilgåes. Jeg elsker at undervise og støtte mennesker i at stå ved sig selv og deres stemme.
Artistbiografi/CV Hanne Lynge
(Ja det fylder lidt mere end da jeg var 25 år:-)
1980erne: Allerede inden jeg begyndte at synge, skrev jeg sangtekster og legede med ord. Nogen af sangene er stadig aktive, når jeg spiller live.
1985: Jeg flyttede til Odense for at læse til socialrådgiver.
1986: Jeg startede med at synge og kom med i et odenseansk band der hed Rockost. Her sang jeg et par år. Jeg fik lært at spille lidt guitar, og ret hurtigt begyndte jeg at få jobs, på små restauranter og spillesteder, som solist.
1988: Jeg kom med i ”Trioen”, bestående af Per Vestergård Pedersen på Trommer og Lars Gemmer på klaver, hvor jeg kun sang og det var covernumre. Sideløbende spillede jeg stadig lidt solojobs.
1988 til 1991: Blev færdiguddannet socialrådgiver og arbejdede med unge på et misbrugscenter som hed Fyns Amts behandlingscenter. Stadig med musikken som min følgesvend.
1991: Sagde jeg mit job op for at hellige mig musikken. Jeg rejste til Irland alene, hvor jeg spillede på gader og stræder i et halvt års tid og skrev numre, hvoraf 12 af dem sidenhen landede på mit første album. Jeg nåede at komme med i den Irske udgave af elevatoren, hvor jeg spillede ”I wish” fra mit første album.
1993: Jeg tog på sangakademiet i København hos Catrine Sadolin, hvor interessen for teknikken i sang virkelig fik fat i mig
1995: Albummet ”Different sides” udkom sammen med mit daværende band. Bandet bestod af Lars Frimodt Møller på trommer, Steffen Schakinger på guitar, Brian Faber på bas og Liva Andersson på kor og mig selv på akkustisk guitar og leadvokal. Vi spillede på Midtsfyns festivallen, på Langelandsfestivallen og andre både lidt større steder og mindre steder. Bandets medlemmer var unge, og flere gik på konservatoriet, så vi stoppede som band. Samme år begyndte jeg at undervise i sang på Skibhus 17:48 i Odense.
1997: Jeg dannede bandet ”Hanne Lynge & Soulmates” som udover mig bestod af Ida Gormsen på bas, Vivi Debab på trommer og Perry Stenbäck på guitar. Vi udgav en CD med tre numre, under samme navn som bandet.
1998: Udgav med Hanne Lynge & Soulmates singlen: “Are you the one” På samme tid tog min sangundervisning for alvor fart. Jeg startede en sangskole SAGA under Skibhus 17:48. SAGA blev et tilbud under ”Den frie ungdomsuddannelse”
1998-2001: SAGA voksede og udvidede sig i løbet af 3 år til en musik/danse og teaterskole og jeg var leder af det hele med omkring 70 unge håbefulde mennesker, som brugte opholdet til forberedelse til konservatoriet, teaterskoler osv. eller fandt ud af at de skulle noget helt andet. Undervisningen var på højt niveau og der var optagelsesprøver.
2000: Jeg begyndte på en 5 årig uddannelse som psykoterapeut, fordi jeg mærkede at det psykologiske ligesom teknikken spiller en stor rolle for en sangers sound og fremførelse.
2001: Jeg stoppede som leder af SAGA, og koncentrerede mig igen om sangunder-visningen. Jeg havde virkelig mange elever der søgte mig, og det blev derfor min karriere på fuld skrue, på dette tidspunkt. Jeg var den første på Fyn, der kendte til og underviste i Catrine Sadolins sangteknikker. Jeg startede en ren sangskole, som hed Odense Sang&Stemmeakademi og havde i starten igen flere lærere ansat.
2004: ”Den frie ungdomsuddannelse” lukkede, og jeg fortsatte som privat sanglærer og havde meget travlt med det. Sideløbende spillede jeg jobs med Trioen, og jeg spillede solojobs. Jeg trængte til lidt afveksling, så jeg blev kontaktperson for en sårbar ung fra Odense kommune. Hende kunne jeg aldrig finde, så da 1. salen i det byhus jeg bor i kom til salg, slog jeg til og indrettede det til to sårbare unge, som jeg kunne støtte. Jeg tænkte, at så ved jeg da, hvor de er. Jeg kaldte det for Ungbo Odense.
2005: Blev færdig som psykoterapeut og havde nu både sangelever og klienter.
2004 til 2013: Sangundervisningen udviklede sig, så jeg nu også lavede sangterapi. Og stadig kontaktperson for unge som boede på 1 salen, samt spillejobs rundt omkring. Desværre døde trommerslageren Per Vestergård Pedersen fra Trioen alt for tidlig i 2009, og Lars Gemmer og jeg kunne ikke forsætte, da Trioen var os tre – ikke andre. Vi var både nære venner og musikere sammen. Sangen: ”Could it be here” synger jeg til Per. Lars har skrevet musikken til Poker – en tekst jeg skrev i Irland, som jeg ikke kunne finde melodien til.
2010: Interessen for psykologien og ikke mindst mine sangelevers angst for at give slip, fik mig til at uddanne mig som hypnoterapeut.
2013: Stadig undervisning og lidt spillejob. Jeg har ikke være opsøgende på job længe på dette tidspunkt, så jeg spiller kun de jobs der kommer af sig selv. To nye unge skulle flytte ind hos mig, men de havde været anbragt sammen og der havde de sloges. Jeg havde lovet dem begge, at de kunne bo hos mig, så jeg måtte finde en løsning. Jeg købte et gammelt hus nede af gaden og gjorde det i stand. Tænkte at her kunne den ene bo og så studerende i resten af huset, men kommunen manglede pladser til sårbare/udsatte unge og til sidst brugte de alle mine syv pladser, hvorfor jeg blev nød til at ansætte hjælp. Dette blev starten på et mere etableret opholdssted, hvor vi dog stadig var kontaktpersoner for unge på eget værelse.
2017: Ungbo Odense blev godkendt af socialtilsynet, så nu var jeg mere officiel leder. Dannede et band med trommeslager Lars Frimodt Møller og bassist Brian Faber fra første udgivelse ”Different sides” samt guitarist Søren Bøje.
2018: Igen var der et behov for pladser og jeg købte nabohuset til det andet, og så havde vi 11 sårbare/udsatte unge og 10 ansatte. Her begyndte min undervisning at blive mindre og de unge fyldte meget i mit liv. Men mit musik var stadig vigtigt, og vi indspillede to singler: ”Flying free” og ”Heavently soul”
2019: Her udkommer ligeledes to singler: “The sun is always shining” og “Ups and downs”
2020: Corona og derfor slet ingen spillejobs, og de unge havde behov for max støtte.
2021: Her udkommer singlen ”Venindesangen”. Min første danske udgivelse.
2022: Da Corona stoppede ændrede Odense kommune strategi og hjemtog en del unge, da de selv ville klare opgaven. Jeg gik fra 11 til 3 unge på ganske kort tid. Jeg fik et bud på det ene hus og solgte. Herefter havde jeg brug for en pause, så jeg trak stikket i er periode, hvor mit personale tog over. Og det var her at jeg kunne mærke behovet for at spille mere musik igen. Arbejdet med musikken fik mig på højkant igen.
2023: Leder af Ungbo Odense, som igen har fyldt op, dog nu med 5 pladser og et personale, som klarer det meste. Spillejobs og plads til musikken.
2024: Under Nashville Nights i Odense besluttede jeg at få indspillet mine uindspillede engelske numre og at gøre det Medleystudiet med producer og medejer Lars Rahbek Andresen i spidsen og hvor første trommeslager Lars Frimodt Møller igen er med på hele albummet.
2025: Udgivelse af det første hele album i 30 år. Jeg regner med at udgive et dansk album inden
Kærlig hilsen
Hanne Lynge